Hírek

Az országban elsőként indított harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést a Széchenyi-egyetem

A páncélzat kialakításától a kétéltű járművek elemzésén át a kibervédelemig számos területen szereznek korszerű ismereteket azok, akik elvégzik a Széchenyi István Egyetem harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzését. Ilyen szakirányú továbbképzési szak korábban sehol sem indult az országban.

A Széchenyi István Egyetem korszerű tudással és rengeteg tapasztalattal rendelkezik a műszaki-technológiai területeken, és arra törekszik, hogy gyorsan reagáljon a munkaerőpiaci igényekre. Az intézmény erre alapozva indította el ebben a félévben a két féléves, harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést. A szak ötletgazdája dr. Lakatos István professzor, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék vezetője, Molnár László címzetes egyetemi docens és Dömény Sándor vezérőrnagy volt.

Mint prof. dr. Lakatos István elmondta, a cél olyan szakemberek képzése a harcjárműgyárak és a honvédség tiszti állománya számára, akik hosszú távon képesek kiszolgálni, támogatni és irányítani a harci járművek gyártását, fejlesztését, átalakítását, szervizelését és tesztelését.

A hallgatók többek között a programozás, a valós idejű és felhőalapú adatfeldolgozás, a szabályozástechnika, az érzékelés és az adatgyűjtés, a kárelemzés és a diagnosztika, az infokommunikáció és a kiberbiztonság, a páncélzat kialakítása, a kétéltű járművek elemzése, valamint a tereptan, a katonaföldrajz és a geoinformatika területén szereznek naprakész ismereteket a gyakorlatorientált, részben személyes jelenléttel, részben online formában megvalósuló képzés során.

A tantárgyakat – alkalmazott mechanika, fegyver- és lőszertechnika, járműelektronika-kibervédelem, páncélozás, harcjárműtechnika, kommunikációtechnológia – az egyetem munkatársai, illetve külsős, katonai szakemberek tartják.

A képzés szervezőinek, oktatóinak, hallgatóinak egy csoportja. (Fotó: Dudás Máté)

A képzés megnyitóján Dömény Sándor vezérőrnagy hatalmas sikernek nevezte, hogy hosszú előkészítés után elindulhatott a képzés. Hozzátette: a hallgatók fejlődését kiváló oktatói gárda és elhivatott katonák segítik. Prof. dr. Lakatos István azt fejtette ki, hogy a szak létjogosultságát erősíti az a hadiipari fejlődés, amely Magyarország előtt áll a következő években.

A hallgatók sokféle motivációval, érdeklődési körrel érkeztek. A letenyei Gerencsér Máté járműmérnök alapszakon végez nyáron a Széchenyi-egyetemen. „Már régóta érdekelnek a harcjárművek, ezért szeretnék ezen a területen olyan speciális tudásra szert tenni, ami kiegészíti a járműmérnöki képzést. Később ebben a szegmensben tervezek dolgozni is” – mondta.

Egy másik hallgató, Ésik Árpád, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszamogyorós agrármérnök végzettségű polgármestere kérdésünkre azt fejtette ki, hogy sportlövészszakosztályukban 43 sportlövésszel dinamikus lövészettel foglalkoznak. Emellett magánberuházásban, a magyar–ukrán határ közelében lőteret épít. „A képzésre rendészeti-katonai jellege miatt jelentkeztem, bízom abban, hogy olyan ismereteket szerzek, amit a lövészet során tudok hasznosítani. Tetszett, hogy a szak rugalmas, és egy év alatt megszerezhetem a diplomát” – jegyezte meg.

A mérnöki végzettségű hallgatók a képzés végén harc- és páncélozott jármű szakmérnök, míg az azzal nem rendelkezők harc- és páncélozott gépjármű szakember végzettséget szereznek. Részletes információk a következő honlapokon érhetők el:

https://felveteli.sze.hu/harc-es-pancelozott-gepjarmu-szakmernok,

https://felveteli.sze.hu/harc-es-pancelozott-jarmu-szakember-.

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/az-orsz%C3%A1gban-els%C5%91k%C3%A9nt-ind%C3%ADtott-harc-%C3%A9s-p%C3%A1nc%C3%A9lozott-j%C3%A1rm%C5%B1-szakm%C3%A9rn%C3%B6k-k%C3%A9pz%C3%A9st-a-sz%C3%A9chenyi-egyetem