Hírek

Drónos bemutató a ZalaZONE járműipari tesztpályán a Robert Bosch Kft-nek

Széchenyi Egyetem kutatói együttműködésben az ELKH SZTAKI-val drónos bemutatót tartottak 2022. július 13-án a Robert Bosch Kft-nek. Ennek tárgya az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva GINOP-2.3.4-15-2020-00009” projekt keretén belül az FT2 „Autonóm földközeli légi megoldások” alprojekt előfutár drón koncepciójából a földi jármű kamerás drónnal való követésének bemutatása volt.

A kutatók az eddig kifejlesztett és tesztelt hardver rendszer (részletek itt és itt) változatlanul hagyásával csak szoftveres fejlesztésekkel sikeresen készültek fel a bemutatóra az eddig az előfutár drón projekt során gyűjtött adatokra támaszkodva. Az előző napi felkészítő teszten a rendszer jól működött, így változtatások nélkül mutathatták be 13-án.

A bemutatóhoz egyedül a földi egység (GPS vevő és WiFi kommunikációs modul) mechanikai rögzítésére volt szükség a Bosch tesztjárművén a mindentől független tápellátásnak és működésnek köszönhetően. Az előkészületeket követően a drón sikeresen repült a Bosch járműve előtt és fölött 30km/h sebességű előre haladásban, tolatásban, Y fordulóban, körforgalomban és még a GPS kiesést okozó híd alatt való áthaladás közben is. A legbonyolultabb teszt sebességtartománya 0-40 km/h volt.