Hírek

Egy hétig az elsőéveseké a főszerep a Széchenyi István Egyetemen

A hagyományoknak megfelelően idén is fantasztikus hangulatú „nulladik héttel” kezdődik a tanév a Széchenyi István Egyetemen: az intézmény győri és mosonmagyaróvári campusán is nagyszabású rendezvényekkel gondoskodnak róla, hogy a gólyák megismerjék egymást és az egyetemet. Az események célja emellett, hogy a táborok végére a résztvevők igazi közösséggé kovácsolódjanak, a széchenyisek nagy családjának legújabb tagjaiként.

Újra megtelt hallgatókkal a Széchenyi István Egyetem győri és mosonmagyaróvári campusa: a napokban megérkeztek az intézmény legújabb polgárai, hogy néhány napig oldott hangulatban, szórakozva indítsák el életük következő szakaszát.

Fantasztikus hangulatban indult a Gólyahét. (Galéria: Dudás Máté)

A gólyák a rendezvények során tájékoztatást kapnak a legfontosabb őket érintő kérdésekről, így többek között előadást tartanak számukra az egyetemi oktatási rendszer alapjairól, az ösztöndíjakról és támogatásokról vagy épp a sportolási lehetőségekről. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett „szakfejtágítások” keretében pedig mindenki a saját szakjához tartozó legfontosabb információkat, tárgyakhoz kapcsolódó tanácsokat, túlélési tippeket hallhatja első kézből a már rutinos felsőbb évesektől, valamint az adott képzés oktatóitól, mentoraitól.

A Gólyahét, illetve a mosonmagyaróvári Balektábor legfontosabb célja, hogy az újakat integrálja az egyetemi közösségbe: megismerve az intézményi hagyományokat, beilleszkedve társai közé, belekóstolva a hallgatói életbe. Mindezt csapatokra bontva, csapatvezetők bábáskodása alatt, játékos formában, egymással vetélkedve – esténként természetesen bulikkal levezetve a napok fáradalmait.

Az idei évben rekordszámú elsős vesz részt a Gólyahéten. (Fotó: Adorján András)

„A Gólyahét és a Balektábor a Hallgatói Önkormányzat két legfontosabb és legnagyobb rendezvénye és a felkészülést tekintve olyan, mintha egy kisebb fesztivált kellene tető alá hoznunk” – szemléltette portálunkkal a rendezvények súlyát Vályi Nagy Dávid, az idei Gólyahét táborvezetője, egyben az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megbízott elnöke, aki hozzátette,

az idei évben – a rekordot hozó felvételi számokkal szinkronban – a férőhelyeket is közel ötödével bővítették, így minden eddiginél több gólya, felsőbb éves és szervező vesz részt az eseményeken.

Idén néhány újdonságot is bevezettek a szervezők a korábbaikhoz képest, növelve a rendezvény színvonalát és a lebonyolítás gördülékenységét.

„Az első napon fakultatív programokkal készültünk a gólyáknak, akik a csapatfoglalkozások mellett kipróbálhatják az éjszakai focit vagy a kollégiumi kidobóst. Emellett újragondoltuk a záróvetélkedőt is, ahol a csapatok ezúttal a Bridge Garden színpadán mutathatják be koreográfiájukat, majd ezt követően vonulunk át a parkolólemezre, hogy folytassuk a játékos feladatokkal. További újítás, hogy ezúttal hallgatói kártya segítségével zajlik az étkeztetés, ami nagyban egyszerűsíti a folyamatot”

– fogalmazott Borda Gréta, táborvezető-helyettes.

Vályi Nagy Dávid, a Gólyahét táborvezetője és Borda Gréta táborvezető-helyettes.

A Gólyahét megnyitóján a Széchenyi István Egyetem vezetősége nevében dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese köszöntötte a gólyákat, aki elmondta, hogy közel 5000 hallgató választotta tanulmányai folytatásaként Magyarország hatodik legjobb felsőoktatási intézményét, majd külön üdvözölte a több mint hetven országból érkező nemzetközi hallgatói közösség legújabb tagjait. A befogadó város részéről dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta: Győr fantasztikus hely, ahol olyan szakembereket képeznek, akik már a diploma megszerzése előtt el tudnak helyezkedni.

Dr. Dézsi Csaba András és dr. Lukács Eszter köszöntötték a gólyákat a Győr Városi Egyetemi Csarnokban. (Fotó: Adorján András)

A Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Gólyahét mellett Mosonmagyaróváron egy kisebb, a kar hallgatóinak szóló tábort is szervez, amelyet az óvári gazdászok több száz éves hagyományainak megfelelően Balektábornak neveznek. A résztvevők változatos programok közben ismerkedhetnek egymással és az egyetemi élettel.

Gondoskodunk arról, hogy gólyáink jól érezzék magukat és összekovácsolódjanak: többek közt csapatvetélkedőkön, koncerteken, főzőversenyen és egy Hansági Múzeumig nyúló túrán is részt vehetnek. Fontosnak tartjuk azt is, hogy megismerkedjenek hagyományainkkal és korábbi hallgatóink karrierútjával is: erre kiváló alkalmat biztosít a dalárda, ahol végzett gazdászok mesélnek arról, hogy milyen életutat jártak be diplomaszerzést követően”

– sorolta az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Horváth Gábor.

A háromnapos rendezvény a szórakozás mellett kiváló alkalmat biztosít arra is, hogy az elsőévesek felfedezzék a mosonmagyaróvári campust. A campustúra során megismerkedhetnek a tanszékvezetőkkel és az oktatókkal is. A Balektábor pénteken a győri Gólyahéten zárul, amikor a mosonmagyaróvári elsőévesek egy csapatként érkeznek meg a győri gólyákhoz.

Horváth Gábor, a mosonmagyaróvári kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke negyedik éve szervezője a Balektábornak. (Fotó: Májer Csaba József)

A Fejér megyei Alcsútdobozról érkezett Wittmann Réka agrármérnök osztatlan képzésen kezdi meg szeptemberben tanulmányait, és azért érkezett a Balektáborba, hogy élményeket szerezzen és megismerkedjen társaival.

„Nagyon jól érzem magam, tele vagyunk szuper programokkal, amik remekül összekovácsolnak minket, mindent megkaptam a tábortól, amit vártam – és még annál is többet!”

– mondta.

Wittmann Réka és Edvy Roland idén kezdik meg tanulmányaikat a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán. (Fotó: Májer Csaba József)

A keszthelyi Edvy Roland az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterképzés hallgatója lesz, levelező tagozaton.

„A karnak országosan jó híre van, úgy érzem, kiváló helyre kerültem, a fantasztikus hangulatot pedig már a táborban tapasztalom”

– mesélte Roland. Amiatt esett a levelező tagozatra a választása, mivel tanulmányai mellett dolgozni fog: szeretne bepillantást nyerni a termelésbe is, s a mesterképzést követően a termékfeldolgozásban látja jövőjét – emiatt választotta az intézményt.

Mosonmagyaróváron is elrajtolt a hagyományos Balektábor. (Fotók: Májer Csaba József)

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/egy-h%C3%A9tig-az-els%C5%91%C3%A9vesek%C3%A9-a-f%C5%91szerep-a-sz%C3%A9chenyi-istv%C3%A1n-egyetemen