Hírek

Mérnöki témanap a Mobilisben, avagy hogyan juthatsz el a középiskolától egy világrekorder versenycsapatba?

Három nagyszerű mérnök, egy csapat középiskolás diák és rengeteg motiváció és útmutatás ahhoz, hogyan vágjunk bele a mérnöki pályába a Széchenyi István Egyetemen. Január 19-én a Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikumból érkező diákok izgalmas és információdús nap részesei lehettek.

Krecht Rudolf, Krecz Dávid és Pusztai Zoltán

A program a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának kötelékében tevékenykedő szakemberek előadásával kezdődött. Krecht Rudolf kutatómérnök, Pusztai Zoltán kutatómérnök, a SZEnergy Team hallgatói csapat mentora, valamint Krecz Dávid gépészmérnök-hallgató, a SZEnergy Team csapatvezetője tartott prezentációt a tanulóknak. Az előadók személyes tapasztalataik alapján szemléltették, hogy magyar vagy akár határon túli középiskolákból hogyan jutottak el a Széchenyi István Egyetemre, és mi vezette őket már tanulmányaik alatt a SZEnergy Team-hez és a Járműipari Kutatóközponthoz. Rudolf előadása során minden középiskolásnak készült egy kis útravalóval:

,,Soha nem lehet elég nyelvet tudni, a kötelező órákat érdemes komolyan venni, és akár azon kívül is több nyelvvel, legalább alapszinten megismerkedni. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a tanulmányok mellett a sportra kis kellő figyelmet fordítsanak a diákok. A középiskolában érdemes minden tárgyra figyelni, arra is, ami pillanatnyilag nem tűnik annyira hasznosnak. Később ezt lehet tölcsérszerűen szűkíteni, és végül egyetlen szakterületre összpontosítani.’’ 

A nap további két programmal folytatódott, melyek során a diákok gyakorlati feladatként robotautót programoztak a Széchenyi-egyetem győri campusán lévő Mobilis Interaktív Élményközpont oktatóinak mentorálásával. Emellett a világrekorder SZEnergy Team laborjába is betekintést nyerhettek, ahol közelebbről is megnézték csapat autóját, a SZEmission-t.