e Mobilitás

Bemutatkozás

Az e-Mobilitás Központ kutatási és fejlesztési tevékenysége az elektromobilitás során alkalmazott villamos hajtásrendszerek irányítási és hibadiagnosztikai célú modellezésével, szimulációjával és implementációs kérdéskörei mellett, mesterséges intelligencia alapú prediktív karbantartásával foglalkozik. A teljesítményelektronika és a beágyazott szabályozástechnika, valamint ezek HIL/SIL szimulációs és validációs tesztelési környezete kiemelt szerepet kap a központ tevékenységében. Ezekre a rendszerekre jellemző nagyfokú nemlinearitásokat a központ korszerű szabályozástechnikai, jelfeldolgozási és mesterséges intelligencia alapú megközelítésekkel kívánja kezelni. A központ kutatásai kiterjednek a hajtásrendszer kommunikációs és hierarchikus szabályozási kérdésköreire a teljesen autonóm járművek magasabb irányítási funkcióival összhangban. A kutatási és fejlesztési tevékenységet egy villamos hajtásrendszerek tesztelésére alkalmas nagyteljesítményű elektromos fékpadi környezet is támogatja.

Tudományos vezető: Dr. Fodor Dénes
Elérhetőség: fodor.denes@ga.sze.hu

Kutatási-szakmai területek

Elektromos motorok fékpadi mérése

Elektromos motorok és hajtásrendszerek fékpadi vizsgálatait végezzük több, különböző teljesítménytartományú (10kW, 50kW, 400kW) fékpadi tesztkörnyezetben. Képesek vagyunk az elektromos motorok szabványok szerinti statikus és dinamikus, funkcionális és diagnosztikai célú méréseire. A nagyteljesítményű elektromos fékpadunk 22000 ford/perc maximális fordulatszámra, valamint 540 Nm maximális nyomatékra képes.

Motor és hajtás diagnosztika

Elektromos motorok és hajtások diagnosztikai célú vizsgálatai korszerű jelfeldolgozás, modell és gépi tanuló eljárások által.

Akkumulátordiagnosztika és energiamenedzsment

Akkumulátorok állapot monitorozása sztohasztikus becslő eljárások segítségével, valamint mesterséges intelligencia alapú élettartam becslő eljárások alkalmazása.

Hajtásszabályozási algoritmusok

Korszerű hajtásszabályozási és diagnosztikai célú algoritmusok fejlesztése és tesztelése HIL/SIL környezetben. Co-szimulációs módszertan és szimulációs ökoszisztéma létrehozása.

Teljesítményelektronika

Frekvenciaváltóknál alkalmazott impulzusszélesség modulációs stratégia hatása a kimeneti jel minőségére. Feszültséginverter félvezetőinek (SiC, GaN…) állapotfigyelési és diagnosztikai vizsgálatai. On-board diagnosztika és prediktív karbantartás.

Elektrodinamika vizsgálatok

Mágneses és elektromágneses anyagok és eszközök végeselem alapú szimulációja. Ferromágneses anyagok elektrodinamikai jellemzőinek mérése és modellezése.