e Mobilitás Központ

A központ bemutatása

Napjainkban kiemelt érdeklődés kíséri az alternatív meghajtású elektromos járművek fejlesztését. Ennek kapcsán számos olyan villamosmérnöki terület vált fontossá, melyekkel az e Mobilitás Központ is foglalkozik. Tevékenységi területeinken belül kitüntetett szerepet kap a nagyteljesítményű elektromos fékpadi környezet. Ebben a laborban a mindennapi közlekedésében egyre több közlekedési járműben megtalálható elektromos motorok diagnosztikai- és minőségbiztosítási célú vizsgálatait végezzük. A fékpadi vizsgálatok mellett az alternatív járműhajtáshoz szorosan kapcsolódó tématerületekkel is foglalkozunk.

Tudományos vezető: Dr. Fodor Dénes
Elérhetőség: fodor.denes@ga.sze.hu

Kutatási-szakmai területek

Elektromos motorok fékpadi mérése

Elektromos motorok fékpadi vizsgálatait végezzük több, különböző teljesítménytartományú (10kW, 50kW, 500kW) fékpadi tesztkörnyezetben. Képesek vagyunk az elektromos motorok dinamikus és statikus, funkcionális és diagnosztikai célú méréseire, akár szabványnak megfelelően is. A nagyteljesítményű elektromos fékpad esetén maximum 22000 ford/perc fordulatszám, valamint 540Nm legnagyobb nyomaték érhető el.

Diagnosztika

Elektromos motorok és hajtások gépi tanuló eljárások által végzett diagnosztikai célú vizsgálatok.

Akkumulátordiagnosztika

Akkumulátorok élettartam vizsgálatához kapcsolódó diagnosztikai célú mérések végzése.

Szabályozástechnika

Irányítástechnikai algoritmusok fejlesztése és tesztelése villamos motorok hajtásszabályozásának érdekében.

Teljesítményelektronika

Feszültséginverter félvezetőinek állapotfigyelési és diagnosztikai vizsgálatai.

Elektrodinamika vizsgálatok

Mágneses és elektromágneses anyagok és eszközök végeselem alapú szimulációja. Ferromágneses anyagok elektrodinamikai jellemzőinek mérése és modellezése.