Ipar 4.0 – Mobil Robotika

Bemutatkozás

Az Ipar 4.0 – Mobil Robotika Központ elsősorban az ipari és közlekedési autonóm és kooperatív rendszerek területén végez kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységet. Célunk a terület legújabb elméleti eredményeinek átültetése a gyakorlatba. Mind az ipari digitalizáció és robotizálás, mind az autonóm jármű irányítás területén alkalmazható struktúrákat és algoritmusokat készítünk. IoT rendszerek integrálása, gépi látás és tanulás alapú környezetdetektálási módszerek és Mesterséges Intelligenciával támogatott irányítások képezik a fő fejlesztési irányainkat. Célfeladatokra készítünk földi és légi robotokat, autonóm jármű modelleket.

Központvezető: Dr. Ballagi Áron

Elérhetőség: ballagi@sze.hu

Kutatási-szakmai területek

Robotikai modellezés

Ipari és mobil robotok kinematikai és dinamikai modellezése. Robot és környezetének számítógépes szimulációja bel- és kültéri környezetben. Szimuláció alapú robotirányítások fejlesztése.

Autonóm mobil robotok (AMR) integrálása

Autonóm mobil robotok gyártási, raktározási, közlekedési és egyéb környezetbe integrálása. Környezet átstrukturálása nélküli robot integrálási feladatok megoldása bel- és kültéren.

Autonóm logisztikai rendszerek

Logisztikai rendszerek robotizációja, autonóm működési módok fejlesztése és kialakítása. Teljes hierarchikus és moduláris ökoszisztéma tervezése és kidolgozása, eszközök illesztése.

Kültéri demonstrációs platform

Első demonstrációs platformunk a járműipari tesztpálya emberi beavatkozás nélküli tetszőleges kialakítására (pl. felfestés, bójázás) alkalmas mobil manipulátor fejlesztése és a működtetéshez szükséges szoftveres ökoszisztéma kialakítása.