Hírek

Több ezren érdeklődtek a Széchenyi István Egyetem képzései iránt a Nyitott Kapuk napján

A Széchenyi István Egyetem Nyitott Kapuk elnevezésű rendezvényén több mint 4700 diák vett részt, akik megismerkedhettek a karok képzési kínálatával, tájékoztatást kaptak a megváltozott pontszámítási rendszerről. A campus-túrák, laborlátogatások, szaktájékoztatók és a hallgatói csapatok kitelepülése révén az érdeklődők az egyetem életébe is bepillantást nyerhettek. Az eseményről videó ITT érhető el. Az intézmény szakjaira február 15-ig lehet jelentkezni.

A Széchenyi István Egyetem Nyitott Kapuk rendezvénye a felvételi időszakot megelőző legnagyobb szabású esemény, ahol a továbbtanulásra készülők minden kérdésükre választ kaphatnak a felvételi követelményektől az ösztöndíjakon át egészen a hallgatók szórakozási lehetőségeiig.

Az intézmény a közelmúltban hatalmas érdeklődés mellett mutatta be kínálatát a budapesti Educatio Kiállításon, és a győri kampuszon január 16-án megtartott nyílt napra is több ezren érkeztek.

Az idén is rengeteg fiatal érkezett a Széchenyi István Egyetem nyílt napjára. (Fotó: Adorján András)

Az eseményen dr. Kovács Zsolt általános és oktatási elnökhelyettes elmondta, hogy

az intézmény gyakorlatorientált képzéseket, a munkaerőpiacon keresett tudást és értékes diplomát kínál.

Hozzátette, a jelentkezési stratégia kidolgozásánál a tanulmányi eredmény és a kompetenciák mellett természetes, hogy az anyagi lehetőségek is a szempontok között szerepelnek.

„A Széchenyi István Egyetem mintegy háromezer kollégiumi hellyel rendelkezik, emellett számos ösztöndíjjal segíti a hallgatóit, hogy valóban a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni. Már elsőévesként jelentős segítséghez juthatnak a fiatalok a Gólya-ösztöndíj révén”

– emelte ki.

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese a felvételizők legfontosabb teendőiről és lehetőségeiről tájékoztatta a résztvevőket. (Fotó: Adorján András)

A megváltozott felvételi pontszámítás sajátosságait Oláh Gréta, az egyetem pályaorientációs szakreferense ismertette. Kiemelte, a maximálisan megszerezhető ötszáz pontból százat az intézmények határoznak meg. Intézményi pont szerezhető többek között emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával, szakképesítéssel, országos tanulmányi versenyen elért eredményekkel, sportteljesítménnyel, de az egyetem által meghirdetett előkészítő kurzusokon való részvétellel is.

A pontszámításról részletes információk olvashatók a felveteli.sze.hu oldalon, de a fiatalokat pontszámító kalkulátorral is segítik.

Hozzáfűzte: nem elvárás a nyelvvizsga és – néhány szak kivételével – az emelt szintű érettségi, de a jelentkezőket arra ösztönzik, hogy legalább egy emelt szintű érettségivel és egy középfokú nyelvvizsgával adják be jelentkezésüket, ami nagymértékben megnöveli a sikeres felvételi és a későbbi eredményes szakmai pályafutás esélyét.

A nyílt napon a diákok a Széchenyi-egyetemen elérhető nemzetközi programokkal is megismerkedhettek. (Fotó: Adorján András)

A nyílt nap standjain a látogatók a győri mellett információkat kaphattak az intézmény mosonmagyaróvári és budapesti képzéseiről, valamint Zalaegerszegi Innovációs Parkjáról is. Emellett campus-körsétákon, laborlátogatásokon vehettek részt. Megismerhették a hallgatói csapatokat, köztük a Formula Student-versenysorozat európai élvonalába tartozó Arrabona Racing Teamet, a vele szorosan együttműködő SZEngine motorfejlesztő csapatot és az Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén tavaly a saját világcsúcsát megdöntő SZEnergy Teamet is.

„Rokonoktól, barátoktól csak jókat hallottam az egyetemről. Saját benyomásaim is nagyon pozitívak, ezért első helyen szerepel a terveim között a Széchenyi-egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kara”

– válaszolta kérdésünkre a tatabányai Friedrich Ábel. Hozzátette, a járművek szerkezete, felépítése, működése régóta érdekli, és távlati célja, hogy a motorsportban valamelyik versenycsapatot erősíthesse mérnöki tudásával.

Friedrich Ábel és Vida Máté Tatabányáról érkezett a nyílt napra az intézmény járműmérnöki képzése miatt. (Fotó: Adorján András)

Ábel a szintén tatabányai Vida Mátéval érkezett, akinél ugyancsak a győri járműmérnöki képzés a befutó.

„Erős a kötődésem Győr és az intézmény iránt, hiszen a szüleim az Audi Hungariánál dolgoznak, és mindkét testvérem a Széchenyi-egyetemen végzett. A campus környezetét ezért már eleve ismertem, és nagyon vonzónak találom”

– fogalmazott. Hozzáfűzte, az Educatio Kiállításon is ott volt, minden felmerülő kérdésére választ kapott, a győri nyílt nap pedig még tovább erősítette benne elhatározását.

„Örülök, hogy lehetőségem nyílik a hallgatói csapatokat is személyesen megismerni, mert egyetemi éveim alatt szeretnék tapasztalatokat szerezni a Formula Student-versenysorozatban, és később a technikai sportok világában tevékenykedni”

– osztotta meg terveit.

A győri Sepsi Luca még csak tizenegyedikes, de már határozott tervei vannak: a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán szeretne továbbtanulni. (Fotó: Adorján András)

„Bár még van másfél évem, mert tizenegyedikes vagyok, de már tudom, hogy a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karára szeretnék járni, hogy agrármérnöknek tanuljak. Nagyon közel állnak hozzám az állatok, magam is lovagolok, és sokat foglalkozom velük, ezért vonz ez a pálya”

– fogalmazott Sepsi Luca, a győri Kazinczy-gimnázium diákja. Mint mondta, az egyetem mosonmagyaróvári campusát is szeretné megismerni, ezért tervezi, hogy a kar január 19-i nyílt napjára is ellátogat.

A felvételire készülők minden felmerülő kérdésükre választ kaptak. (Fotók: Adorján András, Dudás Máté)

A nap folyamán az egyetem előadótermei a szaktájékoztatókra csordultig megteltek. Az intézmény kilenc karán, tizenegy tudományterületen mintegy száz szakot kínál a fiataloknak, köztük két új alapszakot indít szeptembertől (agrár- és üzleti digitalizáció, valamint nemzetközi gazdálkodás angol nyelven), illetve négy új mesterszakot (agrárközgazdász, egészségügyi menedzser, ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakember, valamint modern technológiák és kiberbiztonság joga magyar és angol nyelven). Az intézmény a szociológia alapszakot is meghirdette angol nyelven, ami eddig csak magyarul volt elérhető. A Művészeti Karon több mesterszakon új szakirányok indulnak: karmester (zenekari karmester), klasszikus hangszerművész (gordonművész, kürtművész). A képzésekről további információk olvashatók a felveteli.sze.hu oldalon.

Sokan érdeklődtek a hallgatói versenycsapatok, így az Arrabona Racing Team tevékenysége iránt is. (Fotó: Adorján András)

Népszerűek voltak a campus-körséták a nyílt napon. (Fotó: Adorján András)

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/t%C3%B6bb-ezren-%C3%A9rdekl%C5%91dtek-a-sz%C3%A9chenyi-istv%C3%A1n-egyetem-k%C3%A9pz%C3%A9sei-ir%C3%A1nt-a-nyitott-kapuk-napj%C3%A1n