Hírek

Továbbtanulás felsőfokon: drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzési szak

A Széchenyi István Egyetem rendkívül nagy hangsúlyt fektet az agráriumban megjelenő digitalizáció és robotizáció népszerűsítésére, valamint a drónok társadalmi elfogadottságának elősegítésére. A két évvel ezelőtt elindult a drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzési szak az első akkreditált szak a területen.

„Eddig az elmúlt két év alapján nagyon pozitívak a visszajelzések. Ezeket folyamatosan beépítjük a képzésbe, az elméleti, illetve gyakorlati órák hangsúlyát az igényeknek megfelelően alakítjuk – hangsúlyozta dr. Teschner Gergely, az egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának adjunktusa. – Maga a szak túlmutat azon, hogyan kell a drónokat kezelni. Törekszünk arra, hogy biztonságos üzemeltetési módszertant adjunk át a hallgatóknak. A hallgatók arra is képessé válnak, hogy légifelvételek alapján különböző adatfeldolgozási eljárásokat hajtsanak végre. Drónokkal végzett felvételekkel illetve távérzékelési adatokkal is tudnak dolgozni, és az egyszerűbb indexszámítási eljárásokon túl mesterséges intelligencia alapú képi feldolgozást is tanulnak.”

A drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzési szak két féléves, egy-egy tavaszi és őszi félévből áll, ami magában foglal elméleti és gyakorlati órákat, valamint terepi gyakorlatokat. A képzés levelező munkarendben történik, jellemzően hétvégén. Az eddigi tapasztalatok szerint az ország nagyon eltérő részéről jelentkeznek a hallgatók, vannak, akik akár 250-300 kilométeres távolságról is jönnek.

„Úgy szervezzük, hogy az elméleti órákat online meg tudjuk oldani, főleg a szombati napokon. Vannak azonban olyan részei az oktatásnak – mint például a terepi gyakorlatok –, amiket nem lehet online megoldani, azokat Mosonmagyaróváron tartjuk meg. A hallgatók az egyetem tangazdaságának területein tudnak légifelvételeket készíteni. Több, eltérő kisparcellás kísérletet bevonunk a gyakorlati képzésbe, amiket az elemzéseknél is fel tudnak használni. Vannak géptermi gyakorlataink is, amiket szeretünk személyesen oktatni Mosonmagyaróváron, de ezekre online is be tudnak csatlakozni a hallgatók” – emelte ki részletezte dr. Teschner Gergely.

A drónok egyre jobban elterjedtté válnak az agráriumban – de nem csak ott. A szakon értékes tudást szerezhetnek a hallgatók.

A hallgatókat a képzés során speciális tudással is felvértezik, amiket hasznosíthatnak később munkájuk során: ilyen például a baleset- és kárelemzés, a környezetvédelmi, valamint katasztrófavédelmi szakterületek.

A képzés befejezése után a végzettek körülbelül a fele valamiféle módon szolgáltatást végez, például egyéni vállalkozóként. Mások főállású munkavállalóként valamely cégnél hajtanak végre drónfelvételezéseket, s a megszerezett naprakész tudás révén még hatékonyabban tudják az adatokat feldolgozni és a döntéshozók számára információvá alakítani.

A jelentkezés feltétele minimum BSc, BA vagy ezzel egyenértékű főiskolai vagy egyetemi diplomával. Az érdeklődőket különböző területekről várják. A képzésre nem a felvi.hu-n kell jelentkezni, hanem a Széchenyi István Egyetem honlapján, a belső felvételi oldalon az oklevélmásolat és egy önéletrajz csatolásával (https://felveteli.sze.hu/droniranyito-es-adatelemzo). A határidő 2023. január 31.!

Dr. Teschner Gergely elmondta, hogy több szakirányú továbbképzési szakot is indít a Széchenyi István Egyetem, és idén nagyon érezhető volt egy mezőgazdasági pályázat, a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című felhívás hatása. Ezen a pályázaton különböző precíziós eszközöket tudnak a gazdálkodók beszerezni és pluszpontokat jelentenek számukra ezek a képzések. A most jelentkezők is még be tudják számítani ezt a drónirányító és -adatelemző szakot.

„Személyes motivációm a drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzési szakra az volt, hogy szolgáltatásban, saját cég alapításában gondolkoztam. Elengedhetetlennek gondoltam a szakon való részvételt, mivel olyan tudásra volt szükségem a vállalkozásom elindításához, amit itt megkaphattam. Megfelelően tudtam tájékozódni mind a jogi, mind a műszaki felépítés, mind pedig az adatelemzés és -feldolgozás terén. A képzés során már változott is a véleményem, és a drónos iparágon belül monitoring irányába vinném el a vállalkozásomat. Rendkívül sokrétű tananyaggal találkoztam a két féléves képzés során, köztük olyan tárgyakkal, mint például az UAS rendszerek jogi alapjai, képfeldolgozás, a drónok műszaki felépítése, valamint a távérzékelés alapjai. Az első félév során volt két gyakorlati tárgyunk, a távérzékelés gyakorlatban és a drónrepülések gyakorlata. A második félév már konkrétabb és kevésbé bevezetőbb jellegű volt számomra. Itt már a drónrepülések tervezése, mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozás, hiperspektrális felvételezés, illetve adatelemzés volt porondon. Emellett volt két olyan választható tárgyunk is, mint a programozás alapjai és a geoinformációs rendszerek. Minden tantárgy esetében a lehető legfrissebb tananyagot adják át az oktatók számunkra, akik nagyon segítőkészek. Rengeteg hasznos tudást sajátíthattam el. A mindennapi munkám során a drónok számos felhasználását alkalmazzuk, így könnyen be tudtam építeni az itt tanultakat. A képzés alap lehet a vállalkozó kedvű hallgatóknak, amivel biztosabban alappal indulhatnak el” – nyilatkozta Korcz Miklós Máté végzős hallgató. – Igazi együttműködő csapat alakult ki, hiába volt vegyes korosztály, a fiatalabbaktól kezdve az idősebbekig mindenkit érdekelt a képzés. Voltak, akik az építőiparból jöttek, voltak a mezőgazdaság területéről, erdészettől, és voltak közgazdászok is. A képzés mellett egyéb lehetőségeket is biztosít a hallgatók számára az egyetem, például 2022-ben kétszer is megrendezésre került a hagyományőrző Edu Agro Drone Cup mezőgazdasági drónverseny.”

A Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodással rendelkezik több partnercéggel, és velük közösen valósul meg a hamarosan elindítani tervezett legújabb képzés, a növényvédelmi drónpilóta képzés. „Ez elég összetett képzés, mivel már egy permetező drón irányítását kell megtanulniuk, különböző növényvédelmi ismeretekkel, mélyreható meteorológiai ismereteket kell majd elsajátítaniuk a képzés során. Mind személyi, mind tárgyi feltételeknek már megfelelünk a résztvevőknek” – emelte ki dr. Teschner Gergely.

Dr. Teschner Gergely (a felvételen jobbra) hangsúlyozta: a szak túlmutat azon, hogyan kell a drónokat kezelni.

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/tov%C3%A1bbtanul%C3%A1s-fels%C5%91fokon-dr%C3%B3nir%C3%A1ny%C3%ADt%C3%B3-%C3%A9s-adatelemz%C5%91-szakir%C3%A1ny%C3%BA-tov%C3%A1bbk%C3%A9pz%C3%A9si-szak